Składniki:
opakowanie makaronu bezglutenowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki mąki bezglutenowej (1 łyżka gryczanej i 1 kukurydzianej)
3/4 litra mleka
20 dkg sera - najlepiej cheddara
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
parmezan do posypania
Wykonanie:
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Roztapiamy masło w garnku dodając do niego 2 łyżki mąki i mieszamy. Nie powino się zarumienić. Dodajemy musztardę. Mieszamy. Następnie dodajemy powoli mleko cały czas mieszając. Jak beszamel zgęstnieje wsypujemy potarte sery i pozostawiamy na minimalnej mocy palnika często mieszając. W foremce do zapiekania mieszamy makoaron i serowy beszamel. Posypujemy parmezanem i zapiekamy w 190 stopniach do zarumienienia. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy zapiekankę na 20 minut. Po tym czasie możemy kroić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz