wtorek, 8 grudnia 2015

Bezglutenowy, wegetariański paprykarz


Składniki:
 
5 marchewek
1 pietruszka korzeń
mały kawałek selera
szklanka ugotowanego ryżu
1 papryka
1 cebula
kawałek pora
1 duży ząbek czosnku
2 płaty płatów nori drobno pokrojonych
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
1 łyżeczka lubczyku suszonego
pieprz, sól do smaku
3 ziarna ziela angielskiego 
2  liście laurowe
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
olej
 
 Wykonanie:

Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach.  Na dużej patelni podgrzewamy olej i dusimy warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy.  Kroimy cebulę, pora, czosnek i paprykę w drobną kostkę. Dorzucamy na patelnię.  Wszystko mieszamy. Dusimy około 20 po czym minut dodajemy przyprawy, płatki Nori i koncentrat. Dodajemy ugotowany ryż i dusimy warzywa w razie potzreby podlewając odrobiną wody. Gotujemy na bardzo małej mocy jeszcze ok. 10 min. Studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz