Składniki:
5 marchewek
1 pietruszka korzeń
mały kawałek selera
szklanka ugotowanego ryżu
1 papryka
1 cebula
kawałek pora
1 duży ząbek czosnku
2 płaty płatów nori drobno pokrojonych
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1 łyżeczka lubczyku suszonego
pieprz, sól do smaku
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
olej
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, trzemy na tarce na dużych oczkach. Na dużej patelni podgrzewamy olej i dusimy warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Przykrywamy. Kroimy cebulę, pora, czosnek i paprykę w drobną kostkę. Dorzucamy na patelnię. Wszystko mieszamy. Dusimy około 20 po czym minut dodajemy przyprawy, płatki Nori i koncentrat. Dodajemy ugotowany ryż i dusimy warzywa w razie potzreby podlewając odrobiną wody. Gotujemy na bardzo małej mocy jeszcze ok. 10 min. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz