niedziela, 24 stycznia 2016

Bezglutenowy, norweski chlebek chrupki knekkebrød

Składniki:

(Składniki na jedną blachę) 
 
1/2 szklanki mąki bezglutenowej (1/4 szklanki mąki ryżowej, 1/4 szklanki mąki gryczanej)
2 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, troche rodzynek I suszonej żurawiny)
szczypta soli 
1 szklanka wody
1 łyżka miodu 
 
 
Wykonanie:
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, dodajemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy. Następnie dodajmy wodę oraz miód. mieszamy. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na cienki placek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, kroimy chleb nożem do pizzy i wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Trzeba pilnować I sprawdzać czy jest wystarczająco chrupki I się nie przypala (w orginalnym przepisie czas pieczenia był dużo dłuższy  w połowie chleb mi się spalił).  
 
Chlebek przechowujemy w szczelnym pojemniku. 


Przepis znaleziony na stronie przepisyzpodrozy.pl 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz