(Składniki na jedną blachę)
1/2 szklanki mąki bezglutenowej (1/4 szklanki mąki ryżowej, 1/4 szklanki mąki gryczanej)
2 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, orzechy, troche rodzynek I suszonej żurawiny)
szczypta soli
1 szklanka wody
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, dodajemy wszystkie suche składniki do miski i mieszamy. Następnie dodajmy wodę oraz miód. mieszamy. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na cienki placek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, kroimy chleb nożem do pizzy i wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Trzeba pilnować I sprawdzać czy jest wystarczająco chrupki I się nie przypala (w orginalnym przepisie czas pieczenia był dużo dłuższy w połowie chleb mi się spalił).
Chlebek przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Przepis znaleziony na stronie przepisyzpodrozy.pl
Przepis znaleziony na stronie przepisyzpodrozy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz