niedziela, 24 stycznia 2016

Bezglutowa, krucha szarlotka


Składniki:
 
CIASTO 
4 szklanki mąki bezglutenowej (2 szklanki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej,  pół szklanki mąki z  ciecierzycy)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
3/4 kostki margaryny 
1 szklanka cukru 
1 łyżka  cukru waniliowego
2 całe jajka + 2 żółtka 
3 łyżki jogurtu greckiego
  
 
NADZIENIE Z JABŁEK 
2 kg jabłek 
1 łyżka mąki ryżowej
  
 
Wykonanie:
 
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Dodajemy resztę składników. zagniatamy ciasto i pakujemy je w folię spożywczą. wkładamy minimalnie na godzinę do lodówki.
 
Jabłka myjemy  i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy mąkę.   
 
Połowę ciasta wałkujemy i przekładamy na blachę (duaą blacha wyłożona papierem do pieczenia). Wykładamy starte jabłka. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem (najlepiej rozwałkowanym pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz