Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki bezglutenowej (2 szklanki ryżowej, pół szklanki mąki kukurydzianej, pół szklanki mąki z ciecierzycy)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki jogurtu greckiego
NADZIENIE Z JABŁEK
2 kg jabłek
1 łyżka mąki ryżowej
Wykonanie:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Dodajemy resztę składników. zagniatamy ciasto i pakujemy je w folię spożywczą. wkładamy minimalnie na godzinę do lodówki.
Jabłka myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy mąkę.
Połowę ciasta wałkujemy i przekładamy na blachę (duaą blacha wyłożona papierem do pieczenia). Wykładamy starte jabłka. Przykrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem (najlepiej rozwałkowanym pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz