niedziela, 7 lutego 2016

Bezglutenowa nalewka - orzechówka

Zaprawa:

0,5 kg orzechów włoskich zielonych (zbieranych końcem czerwca)
1 litr spirytusu

Orzechy kroimy w plastry i zalewamy spirytusem. Szczelnie korkujemy i odstawiamy na 4-6 tygodni. Po czym orzechy przecedzamy a zaprawę zlewamy do butelek, które muszą leżakować około 2-3 miesięcy.

Po tym czasie na litr zaprawy potrzebujemy 2,5 litra wódki czystej.

Oraz opcja 1:
Z 1/3 szklanki cukru i odrobiny wody robimy syrop. Z 3 łyżeczek cukru robimy karmel.

i opcja 2:
dosładzamy miodem naturalnym (ok.2-3 łyżek)

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w butelkach na minimum 4 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz