niedziela, 7 lutego 2016

Bezglutenowe serca z bazylei


Składniki: 
 
 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 
 250 g mielonych migdałów 
 250 g cukru pudru 
 1 łyżeczka kakao 
 1/4 łyżeczki cynamonu 
 szczypta mielonych goździków 
 2 białka 
 szczypta soli 
1 łyżka rumu (u mnie orzechówki)
 
Wykonanie:
 
Czekoladę roztapiamy, migdały prażymy na suchej patelni, do zarumienienia. Studzimy. Do naczynia wsypujemy wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Mieszamy. 
 Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy suche składnik miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę I alkoholmieszamy do połączenia. Z ciasta formujemy kulę, zawjamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. 
 Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawamy serca. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin.
 Kolejnego dnia ciastka smarujemy przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem. 
 
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 13 minut. Sudzimy na kratce.  
 
Wystudzone serca smarujemy  po bokach wodą i obtaczamy w cukrze. Przechowujemy w puszce.
 
 
Przepis ze strony mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz