czwartek, 15 września 2016
Bezglutenowy chleb ryżowy
Składniki:
2 szklanki mąki ryzowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki z cieciezycy
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka gumy guar
1 szklanka kefiru , zsiadłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka
100 ml wody
1 paczka drożdży suszonych (7g)
1 łyżeczka soli
olej do posmarowania formy
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki sypkie: mąki, gumę guar oraz sól.
Podgrzewamy lekko w garnuszku kefir,cukier, mleko i wode (nie gotować). Odlewamy pół szklanki, do której dodajemy drożdże . Mieszamy i pozostawiamy na 10 minut, aby drożdże ruszyły.
W misce łączymy wszystkie składniki mieszając dokladnie łyżką. Czekamy około 30-40 minut przykrywając foremkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez 35 minut (termoobieg) najlepiej pod przykryciem z drugiej takiej samej keksowki. Następnie 5 minut bez przykrycia z piekarnikiem "góra -dół"
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz