czwartek, 15 września 2016

Bezglutenowy pasztet z soczewicy


Składniki:

170g suchej zielonej soczewicy
150g pieczarek
1 cebula
1 garść słonecznika
3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
olej

Soczewicę zalewamy wodą ok. pół litra i gotujemy soczewicę do miękkości około 25 minut. Nie solimy. Soczewicę studzimy.

Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię słonecznik i wszystkie przyprawy/zioła.dodajemy posiekany czosnek. Smażymy ok. 5 minut. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy bezglutenowy sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz