czwartek, 15 września 2016

Bezglutenowe włoskie ciasto Margarita


Składniki:

4 jajka
szczypta soli
120 g cukru
120 g skrobi ziemniaczanej
2 duże brzoskwinie
Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Powoli dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ubiajając po każdym dodaniu. Dodajemy żółtka i ubijamy. Do misy z ubitymi jajkami wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy rózgą kuchenną do połączenia.
Brzoskwinie kroimy na niezbyt grube plasterki. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia ,przekładamy do niej ciasto, wyrówujemy. Na górze układamy plasterki brzoskwiń, jeden obok drugiego.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz