środa, 8 marca 2017

Bezglutenowy chleb ziemniaczano- ryżowy


Kolejny przepis ze strony olgasmile.pl z kilkoma zmianami

Składniki:

650 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki ryżowej (można też użyć gryczanej )
120 ml chia (zmielone w młynku do kawy)
120 ml błonnika (babka płesznik 80% łupiny babki jajowatej 20%)
125 ml mleka w proszku 
2 opakowania suchych drożdży (2x7g)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 litr mleka 
125 ml wody (lub więcej w zależności od konsystencji ciasta)


Wykonanie:

Wszystkie składniki wlewam do miski i mieszam drewnianą łyżką aż ciasto stanie się gęste. Gdy jest za gęste dodajemy wody i znowu mieszamy. Kiedy będzie miało właściwą konsystencję odstawiamy na pół godziny w misce pod przykryciem. Kiedy urośnie dwukrotnie, przekładamy do formy i zostawiamy na kolejne 20 minut. Wstawiamy do gorącego piekarnika - 220 stopni na 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy godzinę. Czekamy aż ostygnie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz