czwartek, 30 marca 2017

Bezglutenowy tort czekoladowo-bezowo-kajmakowy


Ciasto czekoladowe:

1 szkl. cukru
6 jaj
6 łyżek mąki (2 kukurydz, 2 ziemniaczane, 2 ryzowej)
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie gęsta dodajemy, ciągle miksując -  żółtka. Mieszamy z mąkami, proszkiem i kakao. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia- sam spód (u mnie tortownica o średnicy 28 cm) i pieczemy w 180 stopni C przez ok 35 minut. Jak bardzo dobrze wystygnie kroimy na dwa blaty.  



Ciasto orzechowe:

3 białka
0,5 szkl. cukru
125 g. orzechów włoskich grubo posiekanych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąką i orzechami oraz miodem. Pieczemy w 140 stopniach przez ok 30 minut.Nie może się przypiec. Powinien być kruchy i jasnozłoty. Jeśli brązowieje trzeba zmniejszyć temp. 

Krem kajmakowy:

puszka (ok. 500 g) masy kajmakowej (krówkowej)
100 g masła


Wykonanie:

Składniki kremu ucieramy dokładnie razem i przekładamy blaty.

Poncz:

1 łyżeczka bezglutenowej kawy zbożowej rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody i odrobina cukru.

Układamy blat czekoladowy i ponczujemy go połową naszego ponczu, na to wykładamy 1/3 masy kajmakowej, następnie układamy blat orzechowo-bezowy i smarujemy go kolejną 1/3 masy. Na górę ostatni blat czekoladowy i reszta ponczu. Wkładamy zarówno tort jak i resztę masy do lodówki. Po kilku godzinach (najlepiej noc) smarujemy tort resztą masy i dekorujemy wg uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz