sobota, 6 stycznia 2018

Bezglutenowe bułki II

Przepis ze strony weganizmbezglutenowy.blogspot.com z małymi zmianami.



Składniki: (ok.10 bułek)

350 g skrobi ziemniaczanej
70 g mąki gryczanej
50 g zmielonego słonecznika
50 g zmielonego siemienia lnianego
25 g świeżych drożdży
200-250 ml (dolewać wg potrzeby) ciepłej wody (z kranu)
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do misy robota i wyrabiamy - końcówką hakiem- ok 10 minut. Wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy na bułki i zostawiamy na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułki 30 minut (góra-dół).



1 komentarz: