czwartek, 4 stycznia 2018

Bezglutenowy zakwas na żur

Składniki:

4 łyżki mąki gryczanej (zmielona kasza niepalona)
ciepła przegotowana woda
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
opcjonalnie 2 łyżki  soku z kiszonej kapusty  lub ogórków


Wykonanie:

Przygotowujemy  wyparzony słoik o pojemności około 1 l. Wsypujemy do niego mąkę i dodajemy resztę składników: pokrojony czosnek, przyprawy i zalewamy letnią wodą. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy słoik ręcznikiem papierowym i obwiązujemy gumką. Odstawiamy na ok 5 dni codziennie mieszając drewnianą. Zakwas po 5 dniach ma ładny, kwaśny zapach. Jeśli chcemy go dłużej przechować (max tydzień) wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz