piątek, 2 lutego 2018

Bezglutenowa pizza



Składniki:

1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki ryżowej
8 gram drożdży świeżych
2 łyżki żółtego sera, potartego na drobnych oczkach
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wrabiamy (hakiem) lub ręcznie. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. - do podwojenia składników. Wykładamy na blachę posypaną mąką ryżową, formujemy pizze (najlepiej dłońmi). Ciasto się dobrze formuje ale nie jest takie elastyczne jak glutenowe. Dodajemy sos, ser, warzywa wg uznania. Rozgrzewamy piekarnik do temp 230 stopni (góra-dół). Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Jeśli nie odchodzi od blachy zostawiamy w piekarniku jeszcze minutę dłużej. Wyjmujemy, kroimy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz