wtorek, 21 maja 2019

Bezglutenowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
2 litry wody
1/2 kg cukru

Wykonanie:

Kwiaty dokładnie oddzielamy od łodyżek, które są gorzkawe (ja obcinam je nożyczkami). Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin (na całą noc). Następnie przecedzamy, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy i podgrzewamy (cukier musi dokładnie się rozpuścić).  Nie gotujemy tego syropu, jedynie doprowadzamy do wrzenia i taki mocno gorący, wrzący przelewamy do wyparzonych butelek. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz