wtorek, 21 maja 2019

Bezglutenowe bułki




Składniki (na około 8 małych bułek):

suche:

2/3 szklanki ziemniaczanej
1/3 szklanki gryczanej
1/2 szklanki ryzowej + 1 łyżka kukurydzianej
1 czubata łyżka łuski babki jajowatej
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

mokre:

1 szklanka wody
1 łyżka oleju

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąki, łuskę babki jajowatej, drożdże, sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę i olej. Intensywnie mieszamy aż ciasto zgęstnieje. Zwilżonymi dłońmi formujemy 8 bułek. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (góra-dół) około 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz