wtorek, 12 listopada 2019

Bezglutenowa babka marmurkowa

Przepis z tego bloga z małymi zmianami.

Składniki:

250 g masła lub margaryny
160 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek 
100 g mąki ryżowej 
80 g mąki kukurydzianej, 
130 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka

Wykonanie:

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Z ciasta odkładamy 2/3 ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i mleko. Delikatnie mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz