Składniki:
250 g masła lub margaryny
160 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jajek
100 g mąki ryżowej
80 g mąki kukurydzianej,
130 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
5 łyżek mleka
Wykonanie:
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Z ciasta odkładamy 2/3 ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodajemy kakao i mleko. Delikatnie mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i widelcem robimy szlaczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 55 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz