wtorek, 21 kwietnia 2020

Bezglutenowe bułki III


Składniki

1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
¼ szklanki siemienia lnianego ugotowanego z 1 szklanką wody na kisiel (ok 10 min)
7 g suchych drożdży
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Wykonanie

Gotujemy siemię ok. 10 minut aż powstanie gęsty kisiel, następnie dodajemy 0,5 szklanki zimnej wody, odstawiamy. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy siemię i dokładnie mieszamy łyżka. Odstawiamy miskę i przykrywamy ręcznikiem papierowym. Czekamy aż ciasto podwoi objętość.
Mokrymi dłońmi delikatnie nabieram ciasto i formuje bułki. Układam na silikonowej formie i zostawiam 15 minut do wyrośnięcia. Piekę w temp. 180-190 stopni przez 20 minut (termoobieg)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz