piątek, 7 czerwca 2013

Bezglutenowa mleczna kanapka

Składniki:
 
6 jajek  
3/4 szklanki cukru
 1 szklanka mąki bezglutenowej  
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego  
3 łyżki kakao  
2 łyżki oleju
Wykonanie:
 

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier, a następnie żółtka. Miksujemy. Dodajemy olej i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy jajecznej.

Ciasto dzielę na dwie części i wylewam do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piekę każdy placek 15  minut w temperaturze 170ºC, do 


Składniki na mleczną masę:


2 szklanki mleka w proszku 
2/3 szklanki cukru pół szklanki mleka
350 g masła
1 łyżka bezglutenowego cukru waniliowego

Wykonanie:


Mleko (zwykłe) gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dobrze studzimy. Masło dobrze ucieramy. Powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypujemy mleko w proszku i ucieramy, do gładkości. Przekładamy biszkopty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz