środa, 5 czerwca 2013

Bezglutenowe pierogi gryczane


Składniki:

3 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki wrzącej wody

Wykonanie:

Wsypujemy mąkę do miski i dolewamy szklankę wrzącej wody. Mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Ugniatamy ciasto dolewając powoli pozostałą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze się wyrabiać. Wałkujemy podsypując ewentualnie mąką gryczaną i wycinamy pierogi.Z podanej porcji otrzymujemy około 40 pierogów.


Farsz mięsny:

20 dag gotowanego mięsa wołowego zmielonego
0,5 szklanki wrzątku
2,5 łyżki kleiku ryżowego
sól,pieprz, natka pietruszki, lubczyk

Do wrzątku wsypujemy kleik mieszamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami wg uznania.


Farsz z białego sera:

20 dag sera białego
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.


2 komentarze:

  1. Naprawdę tylko tyle na ciasto? Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Składników jest wystarczająco :) Ciasto sie dobrze wyrabia i jest pyszne w smaku.

    OdpowiedzUsuń