Składniki:
3 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Wsypujemy mąkę do miski i dolewamy szklankę wrzącej wody. Mieszamy i wysypujemy na stolnicę. Ugniatamy ciasto dolewając powoli pozostałą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze się wyrabiać. Wałkujemy podsypując ewentualnie mąką gryczaną i wycinamy pierogi.Z podanej porcji otrzymujemy około 40 pierogów.
Farsz mięsny:
20 dag gotowanego mięsa wołowego zmielonego
0,5 szklanki wrzątku
2,5 łyżki kleiku ryżowego
sól,pieprz, natka pietruszki, lubczyk
Do wrzątku wsypujemy kleik mieszamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą pieprzem oraz ziołami wg uznania.
Farsz z białego sera:
20 dag sera białego
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Naprawdę tylko tyle na ciasto? Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńSkładników jest wystarczająco :) Ciasto sie dobrze wyrabia i jest pyszne w smaku.
OdpowiedzUsuń