wtorek, 4 czerwca 2013

Bezglutenowy tort truskawkowy





Biszkopt składniki:

7 jajek
30 dag cukru
25 dag mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Mus truskawkowy składniki:

30 dag truskawek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatny

Masa śmietanowa:

750 ml śmietany 36% (schłodzonej - z lodówki)
2 łyżeczki żelatyny
czekolada gorzka potarta do ozdoby
1/2 kg truskawek

Wykonanie biszkopt:

Ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając cukier a następnie żółtka. Następnie wsypujemy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Ważymy ciasto i dzielimy na 3 równe porcje. Pieczemy w temp 170 stopni (termoobieg) 15 minut. Studzimy.

Wykonanie mus:

Truskawki kroimy i podgrzewamy z cukrem następnie miksujemy blenderem i podgrzewamy do zagotowania. Następnie dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wykonanie masa:

Ubijamy śmietanę pod sam koniec dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę.

Układamy na paterze: blat biszkoptu, 1/2 musu truskawkowego, 1/3 śmietany oraz 1/3 truskawek. Następnie powtarzamy operację z drugim blatem i  układamy trzeci blat, smarujemy górę i boki pozostałą śmietaną dekorujemy potartą czekoladą oraz resztą truskawek. Wkładamy na noc do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz