środa, 12 czerwca 2013

Bezglutenowa polenta

Bezglutenowa polenta grillowana

Składniki:

150 g kaszy kukurydzianej
600 ml wywaru ( 600 ml wody + 2 łyżki bezglutenowej vegety + szczypta soli )
łyżka masła
25 g tartego sera typu parmezan

2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
pieprz, sól

W garnku gotujemy bulion. Zmniejszamy ogień i dodajemy kaszę, mieszając. Gotujemy na bardzo małym ogniu bez przykrycia przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu . Pod koniec dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy, całość dokładnie mieszamy. Naczynie o wymiarach ok 26 na 13 cm wykładamy folią spożywczą. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką  i odstawiamy do stężenia (przyciskamy czymś ciężkim). Wkładamy do lodowki. Po około godzinie masa powinna zrobić się zwarta. kroimy ją na kawałki.Smarujemy je z obu stron olejem i grillujemy w piekarniku przez około 10 minut w temp. 250 stopni.(grill + termoobieg) następnie odwracamy  na drugą stronę i grillujemy do zarumienienia.



Bezglutenowa polenta przed grillowaniem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz