piątek, 14 czerwca 2013

Bezglutenowy chleb kukurydziany




Składniki:

2 szklanki maki kukurydzianej
0,5 litra maślanki
2 jajka
łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 200 stopni (termoobieg) i wkładamy od razu tortownicę z dwoma łyżkami masła.
Mieszamy w misce mąkę, sodę i sól a w osobnej misce roztrzepujemy jajka i maślankę. Dodajemy składniki "mokre" do "suchych" i mieszamy szybko do połączenia się składników. Wylewamy na rozgrzaną tortownicę. Pieczemy w temp.200 stopni z termoobiegiem 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy jest upieczony. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 20 minut.
(Kolejny chleb upiekłam w podłużnej formie silikonowej. Nie nagrzewałam jej w piekarniku ani nie smarowałam masłem ale piecze się ok 10 minut dłużej)