piątek, 14 czerwca 2013

Bezglutenowy chleb kukurydziany




Składniki:

2 szklanki maki kukurydzianej
0,5 litra maślanki
2 jajka
łyżeczka sody
3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 200 stopni (termoobieg) i wkładamy od razu tortownicę z dwoma łyżkami masła.
Mieszamy w misce mąkę, sodę i sól a w osobnej misce roztrzepujemy jajka i maślankę. Dodajemy składniki "mokre" do "suchych" i mieszamy szybko do połączenia się składników. Wylewamy na rozgrzaną tortownicę. Pieczemy w temp.200 stopni z termoobiegiem 20 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy jest upieczony. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 20 minut.
(Kolejny chleb upiekłam w podłużnej formie silikonowej. Nie nagrzewałam jej w piekarniku ani nie smarowałam masłem ale piecze się ok 10 minut dłużej)


8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny i ekspresowy w wykonaniu chlebek. Dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zamieszałam ciasto i jestem ciekawa co z tego wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastosowałem się do przepisu ale po godzinnym pieczeniu chleb był nadal mokry w środku. Co mogłem zrobić źle?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chleb jest prosty w wykonaniu i tu nie moglo byc problemu, jedyne co mi przychodzi do glowy to temp pieczenia. U mnie 200 stopni i termoobieg. Bez termoobiegu trzeba piec chwile dluzej lub zwiekszyc temp do 220 stopni. Mozna tez sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest suche. Mam nadzieje ze kolejny wypiek bedzie ok.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyczyną okazała się mąka. Używam teraz innej i wszystko jest w porządku. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny chlebek trzeba tylko nauczyć się go piec ponieważ w każdym piekarniku będzie inaczej

    OdpowiedzUsuń
  7. Tortownice, a nie keksowke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam w dwóch wersjach - górne zdjęcie to tortownica a dolne keksówka. Obie wersje są ok. Pozdrawiam :)

      Usuń