czwartek, 20 czerwca 2013

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z galaretkami




Składniki:

2 jajka
100 g mąki bezglutenowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
80 g cukru
0,5 litra jogurtu naturalnego
1 opakowanie żelatyny deserowej
3 opakowania różnokolorowej galaretki
cukier puder do smaku

Wykonanie:

Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki i wylewamy je do pojemników aby zastygły. Następnego dnia rozpoczynamy od pieczenia biszkoptu.
Ubijamy na sztywno białka pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu wsypujemy mąkę bezglutenową z bezglutenowym proszkiem do pieczenia i krótko miksujemy. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni (termoobieg).

Przygotowujemy żelatynę wg instrukcji na opakowaniu, kroimy przygotowane wcześniej galaretki w kostkę. Do miski wlewamy jogurt i miksując dodajemy żelatynę dodając do smaku około 2 łyżki cukru pudru. Następnie wsypujemy pokrojone galaretki (kilka można odłożyć na dekorację) i delikatnie mieszamy. Dekorujemy galaretkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz