poniedziałek, 15 lipca 2013

Bezglutenowa tarta migdałowa



Składniki:

100g migdałów w płatkach
200g zmielonych migdałów
4 jajka
240g cukru
100ml słodkiej śmietany 30%
225g miękkiego masła




Wykonanie:


Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając dodajemy stopniowo 120g cukru. Kolejno dodajemy zmielone migdały. Dwa papiery do pieczenia rozkładamy na dwóch blachach. Na każdym papierze rysujemy okrąg o średnicy 24cm. Rozsmarowujemy po połowie masy białkowo- migdałowej, tworząc dwa krążki o średnicy 24cm. Jedną blachę wstawiamy do piekarnika na 2 szynę od góry, a drugą blachę na 1 od dołu. Pieczemy w temperaturze 180°C (góra-dół)  przez 8 min, kolejno zamieniamy blachy miejscami i pieczemy kolejne 8 min.

Po upieczeniu od razu zdejmujemy papier z ciastem z blachy i każdą blachę posypujemy po 20g cukru. Na wysypany cukier wywrócić upieczone ciasto i ściągnąć z góry papier. Zostawiamy do ostygnięcia.


Masa:
Migdały podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka, 80g cukru i śmietanę wkładamy do garnka. Stawiamyna piecu i na małym ogniu ubijamy masę mikserem, aż masa stanie się puszysta, gęsta i kremowa. (płyta indukcyjna temp.5-6 około 10 min). Nie gotujemy masy. Garnek z ubitą masą przekładamy do zimnej wody i dalej miksując studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem. Dalej miksując dodajemy stopniowo masę jajeczną. Jeden krążek ciasta układamy na paterze. Nakładamy połowę masy jajecznej i przykrywamy drugim krążkiem. Resztą masy dekorujemy górę i bok tortu. Górę i bok posypujemy zrumienionymi migdałami. Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz