środa, 17 lipca 2013

Bezglutenowa biała Pavlova z malinami



Składniki:

4 białka
300 g cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki
świeże owoce sezonowe

 Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Miksujemy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Na papierze rysujemy okrąg 24 cm średnicy. Wykładamy na niego masę białkową. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC (góra-dół). Pieczemy ok 1godz 20-30 min.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

Masa:

Ubijamy śmietanę kremówkę. Najwcześniej godzinę przed podaniem dekorujemy śmietaną i ozdabiamy owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz