sobota, 27 lipca 2013

Bezglutenowy omlet ze szpinakiem

 (na 5 omletów)
 Składniki:

10 jajek
suszona bazylia

2 opakowania szpinaku liściastego
masło
sól, pieprz
czosnek

Wykonanie:

Rozmrożony szpinak dusimy na łyżce masła i redukujemy wodę. Gdy szpinak jest już miękki i gęsty dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Następnie przygotowujemy omlety. Rozgrzewamy patelnie na średniej mocy i rozpuszczamy na niej łyżkę masła. Wbijamy 2 jajka do miseczki dodajemy bazylię i sól, dobrze mieszamy (nie ubijamy). Wlewamy masę jajeczną na rozpuszczone masło. Krótko smażymy z jednej strony do ścięcia się jajka. Zsuwamy na talerz i nakładamy farsz szpinakowy. Składamy. Można posypać potartym parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz