środa, 25 września 2013
Bezglutenowe muffinki czekoladowe z kremem
Składniki na 10 muffinek:
110 g masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
150 g mąki bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżki kakao
0,5 szklanki mleka
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło, na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy po kolei jajka. Do masy maślanej dodajemy suche składniki oraz na końcu mleko.
Formę na muffinki wykładamy 10 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki.
Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 23 minuty (termoobieg). Wyjmujemy, studzimy. Ozdabiamy masą czekoladową.
Krem czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady gorzkiej (bezglutenowej)
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku (może się nawet zagotować). Zdejmujemy z palnika, wrzucamy czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubijamy mikserem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz