środa, 25 września 2013

Bezglutenowe muffinki czekoladowe z kremem



 Składniki na 10 muffinek:

    110 g masła
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    150 g mąki bezglutenowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
    2 łyżki kakao
    0,5 szklanki mleka
  
Wykonanie:

Mikserem ucieramy masło, na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy po kolei jajka. Do masy maślanej dodajemy suche składniki oraz na końcu mleko.

Formę na muffinki wykładamy 10 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki.

Pieczemy w temperaturze 190ºC przez 23 minuty (termoobieg). Wyjmujemy, studzimy. Ozdabiamy masą czekoladową.

Krem czekoladowy:

    250 ml śmietany kremówki
    250 g czekolady gorzkiej (bezglutenowej)

Śmietanę podgrzewamy w garnuszku (może się nawet zagotować). Zdejmujemy z palnika, wrzucamy czekoladę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce, do momentu aż czekolada będzie na tyle gęsta, by można ją było wyciskać przez rękaw cukierniczy. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubijamy mikserem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz