czwartek, 28 listopada 2013

Bezglutenowe tiramisu


Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki bezglutenowej

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Dodajemy mąkę - mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia Wykładamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy i robimy to samo z drugą połową ciasta.

Masa:

500 g serka mascarpone
260 g śmietany 30-36%
100 g cukru pudru
filiżanka kawy
2-3 łyżki likieru
kakao

Wykonanie:

Osobno ubijamy śmietanę. Serek mascarpone mieszamy z cukrem  i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietanę. Biszkopt dolny nasączamy połową kawy z likierem. Następnie smarujemy połową kremu. Kolejny biszkopt nasączamy, wykładamy resztę kremu i posypujemy przez drobne sitko kakao. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz