czwartek, 28 listopada 2013

Bezglutenowa zupa cebulowo-migdałowa

Składniki:

6 łyżek oleju
5 dużych cebul cienko pokrojonych
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
szczypta kurkumy
100g uprażonych mielonych migdałów
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka papryki
sól , czarny pieprz



Wykonanie:

Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i dokładnie mieszamy z olejem. Dusimy około 20 minut aż cebula będzie miękka. Dodajemy kurkumę, paprykę i mielone prażone migdały. Dusimy ciągle mieszając przez 2-3 minuty. Wlewamy bulion doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Jak przestygnie miksujemy blenderem. Podajemy z zieloną pietruszką, grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz