sobota, 8 lutego 2014

Bezglutenowa tarta ze szpinakiem


 Kruche ciasto:

100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
1 zółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:

Mąki, sól, masło i żółtko zagniatamy w misce. W razie potrzeby dodajemy wodę. Wyklejamy ciastem formę do tarty i odkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra-dół). Pieczemy 20 minut.


Masa szpinakowa:


1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, czosnek


Wykonanie:

Na patelni powoli podgrzewamy szpinak z dodatkiem oleju.Gdy odparuje woda doprawiamy.

Masa jajeczna:

2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
 sól, pieprz, zioła

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Na upieczony spód wykładamy szpinak i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy całość w 190 stopniach (góra dół) przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy tartę z  piekarnika, wykładamy na kratkę  i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie można kroić.



2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń