sobota, 8 lutego 2014
Bezglutenowa tarta ze szpinakiem
Kruche ciasto:
100 g mąki gryczanej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
150 g masła
1 zółtko
2-3 łyżki wody
szczypta soli
Wykonanie:
Mąki, sól, masło i żółtko zagniatamy w misce. W razie potrzeby dodajemy wodę. Wyklejamy ciastem formę do tarty i odkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (góra-dół). Pieczemy 20 minut.
Masa szpinakowa:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Na patelni powoli podgrzewamy szpinak z dodatkiem oleju.Gdy odparuje woda doprawiamy.
Masa jajeczna:
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, zioła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na upieczony spód wykładamy szpinak i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy całość w 190 stopniach (góra dół) przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy tartę z piekarnika, wykładamy na kratkę i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie można kroić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńWpadnę na pewno. Pozdrawiam.
Usuń