Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 szklanka mąk:
- 1 łyżka kukurydzianej
- 3 łyżki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki ryżowej
- 1 łyżka gryczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy mikserem.Wykładamy do tortownicy lub dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170ºC (góra -dół) około 30 minut (do suchego patyczka).
Muszę wypróbować i zobaczyć jaki jest w smaku. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńJest świetny. Polecam :)
OdpowiedzUsuń