piątek, 7 marca 2014

Bezglutenowa pasta marchewkowo-kokosowa


Składniki

1/2 kg marchewki
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki oleju
łyżeczka curry
łyżeczka startego imbiru
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
sól, pieprz

Wykonanie

Rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i smażymy przez chwilę ciągle mieszając.  Dodajemy obrane i  pokrojone marchewki. Wlewamy 2 szklanki wody i czekamy aż się zagotuje.Gotujemy na wolnym ogniu, z uchyloną pokrywką, do całkowitej miękkości warzyw (ok pół godziny). Do blendera wrzucamy wiórki kokosowe, miksujemy przez kilka minut aż puszczą aromat, dodajemy marchewki. (wodą z gotowania marchewki regulujemy gęstość). Blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz