Składniki:
4jajka
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka mąki gryczanej
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
35 g czarnego kakao
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
4-5 białek
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 krople octu winnego
Wykonanie:
4 białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy 4 żółtka. Na koniec wsypujemy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175˚C i pieczemy ok.20 minut.(góra-dół).
Ubijamy pozostałe białka, pod koniec dodając cukier. Dalej ubijamy. Gdy masa jest jednolita dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy do połączenia składników.
Na upieczone ciasto wykładamy masę krówkową oraz ubite białka. Wkładamy do piekarnika i suszymy w temp. 150 stopni około 20-30 minut (termoobieg, lekko uchylone drzwiczki piekarnika ). Gdy beza zacznie się rumienić- wyjmujemy.
Cudowny blog, właśnie takiego było mi trzeba :) na pewno wypróbuję chlebki i biszkopty. No i ciasto szpinakowe też :D
OdpowiedzUsuń