poniedziałek, 3 marca 2014
Bezglutenowa rolada szpinakowa
Składniki:
300 g szpinaku
3 ząbki przeciśniętego czosnku
2 łyżki klarowanego masła
4 jajka
1,5 łyżki mąki bezglutenowej
2 opakowania serka Almette chrzanowego
400 g łososia wędzonego w plastrach
sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak smażymy na maśle dodając czosnek, sól i pieprz. Odsączamy na sitku i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka mieszamy ze szpinakiem. Mieszamy białka, żółtka ze szpinakiem, mąkę. Masę rozprowadzamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni (góra-dół) ok 15 minut.
Na szpinakowym placku rozsmarowujemy serek i wykładamy plastry łososia. Zwijamy roladę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w 1,5 cm plastry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz