poniedziałek, 3 listopada 2014

Bezglutenowy chleb III z ziarnami


Składniki:
(keksówka o długości około 28-30 cm)

300 g mąki gryczanej,
100 g mąki kukurydzianej,
100 g mąki ryżowej
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki słonecznika
1 łyżka sezamu
2 łyżki pestek z dyni
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki cukru
14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
ok. 550 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki mieszamy mikserem ( końcówka do wyrabiania ciasta) Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i pozostawiamy w cieple na ok. 20-30 min.
Po tym czasie całość ponownie mieszamy mikserem. Ciasto umieszczamy w keksówce wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką bezglutenową. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem ok. 30 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 st. C na ok. 50 min (piec w opcji góra-dół). Na dół piekarnika wrzucamy garść kostek lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz