niedziela, 24 stycznia 2016

Bezglutenowe, bezmięsne kotlety z marchwi

 
Składniki: 
 
1 łyżka oliwy 
mała cebulka
1 ząbek czosnku 
1/2 łyżeczki papryczki chili 
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
450 g startej na drobnych oczkach marchewki 
1/2 łyżeczki soli 
łyżki masła orzechowego
2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry  
3 łyżki mąki ryżowej 
mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów
 
 
Wykonanie:
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane cebule, czosnek, paprykę chili oraz gałkę muszkatołową. Całość chwilę smażymy  następnie dodajemy startą marchewkę i sól. Dusimy ok 10 min, często mieszając. Zdejmujemy patelnię z pieca i dodajemy masło orzechowe i pietruszkę/kolendrę oraz mąkę ryżową. Formujemy kotlety obtaczając je delikatnie w mące kukurydzianej. Układamy je na tacy i wkładamy do lodówki na min godzinę.   
 
Po tym czasie przekładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczonej olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Po tym czasie delikatnie je odwracamy i pieczemy jeszcze ok 5-10 min. aby byyu złote i wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz