1 łyżka oliwy
mała cebulka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryczki chili
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
450 g startej na drobnych oczkach marchewki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry
3 łyżki mąki ryżowej
mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekane cebule, czosnek, paprykę chili oraz gałkę muszkatołową. Całość chwilę smażymy następnie dodajemy startą marchewkę i sól. Dusimy ok 10 min, często mieszając. Zdejmujemy patelnię z pieca i dodajemy masło orzechowe i pietruszkę/kolendrę oraz mąkę ryżową. Formujemy kotlety obtaczając je delikatnie w mące kukurydzianej. Układamy je na tacy i wkładamy do lodówki na min godzinę.
Po tym czasie przekładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczonej olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 min. Po tym czasie delikatnie je odwracamy i pieczemy jeszcze ok 5-10 min. aby byyu złote i wypieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz