niedziela, 24 stycznia 2016

Bezglutenowe pulpety


Składniki:

szklanka kaszy jaglanej 
szklanka ugotowanej ciecierzycy 
2 szklanki drobno posiekanych listków jarmużu 
szklanka pestek słonecznika 
2 starte ząbki czosnku  
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka mielonego kminu 
1 łyżeczka suszonego tymianku 
1 łyżka suszonego oregano 
pieprz i sól do smaku 
 
  
 Wykonanie: 
 
Kaszę gotujemy, studzimy a następnie blenderujemy z ciecierzycą. Słonecznik mielimy prawię na mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy pulpety. Doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety. Układamy na blasze na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Pieczemy 20 min w 200 stopniach. Podajemy z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz