czwartek, 15 września 2016

Bezglutenowe pralinki w czekoladzie


Składniki:

400 g suchego ciasta, pokruszonego (ciasto babkowe, czekoladowe, biszkopt.)
120 g serka mascarpone
80 g nutelli lub masła orzechowego
200 g czekolady, do obtoczenia
1 łyżka oleju
ewentualnie - kolorowe posypki

Wykonanie:

Krem: mascarpone mieszamy z nutellą lub masłem orzechowym.
Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę, którą zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 15 minut w zamrażarce.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i formujemy kulki. Układamy je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
Czekoladę roztapiamy z 1 łyżką oleju w kąpieli wodnej. Wyjmujemy praliny z zamrażarki, zanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekając, aż skapie jej nadmiar. Można udekorować posypkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz