Składniki:
300 g mąki ryżowej
160 g mąki gryczanej
160 g skrobi ziemniaczanej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek oleju roślinnego
16 g drożdży suchych
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
Owsiana kruszonka:
100 g mąki owsianej bezglutenowej (zmieliłam bezglutenowe płatki owsiane)
2 łyżki cukru
60 g masła
2 łyżki cukru
60 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy folią aluminiową nakłutą widelcem lub ręcznikiem.Po wyrośnięciu mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Przykrywamy i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie wykładamy owoce.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy do połączenia.
Na wyrośnięte ciasto delikatnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka).
Przepis z bloga: nicponwkuchni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz