wtorek, 21 kwietnia 2020

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z owocami







Składniki:

300 g mąki ryżowej 
160 g  mąki
gryczanej
160 g skrobi ziemniaczanej 
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 łyżek oleju roślinnego
16 g drożdży suchych
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2,5 szklanki ciepłego mleka 
szczypta soli

Owsiana kruszonka:
100 g mąki owsianej bezglutenowej (zmieliłam bezglutenowe płatki owsiane)
2 łyżki cukru
60 g
masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy folią aluminiową nakłutą widelcem lub ręcznikiem.

Po wyrośnięciu mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Przykrywamy i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.
Następnie wykładamy owoce.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy do połączenia.

Na wyrośnięte ciasto delikatnie układamy owoce i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka).


Przepis z bloga: nicponwkuchni.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz