sobota, 17 lipca 2021

Bezglutenowy keks Halinki


 

Składniki:

2 szklanki mąki (1 szklanka ryżowej, pół szklanki ziemniaczanej i pół szklanki kukurydzianej lub 2 szklanki mieszanki bezglutenowej)

1 szklanka cukru 

1 szklanka mleka (u mnie sojowe)

1 łyżeczka sody (rozpuszczam w mleku)

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Pół kostki masła - rozpuszczone i przestudzone 

2 jajka

3 łyżki powideł lub dżemu lub szklanka drobnych owoców (u mnie czarna porzeczka) 

1 łyżka kakao


Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki. Pieczemy w temp. 170 stopni 1 godzinę. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz